Een geëngageerde samenwerking tussen Deliveroo en  Mobiel21 rond veiligheid sensibilisering

Een geëngageerde samenwerking tussen Deliveroo en  Mobiel21 rond veiligheid sensibilisering

Tegenwoordig is het vrijwel onmogelijk geworden zich onze straten in te beelden zonder koeriers die klanten hun favoriete eten brengen. Ze zijn een onmisbaar deel van het wegverkeer geworden, wat het de facto noodzakelijk maakt om een veiliger verkeer te verzekeren, voor hen en voor alle andere weggebruikers. Met dit idee hebben Mobiel 21 en Deliveroo hun krachten gebundeld om wegen zo veilig mogelijk te maken voor de 2.600 koeriers.

Een betere mobiliteit en een hogere veiligheid: een reeks evenementen en sensibiliseringsacties worden opgesteld doorheen het land

Verkeersveiligheid is een belangrijk thema voor Deliveroo. Volgens het onderzoek dat het platform in 2018 heeft uitgevoerd, voelt slechts één op de twee koeriers zich veilig op de weg. Vier terugkerende gevaren worden vastgesteld: slechte rijgewoonten van automobilisten (62%), staat en van onderhoud van de wegen (38%), zware vrachtvoertuigen en vrachtwagens (18%), maar ook talrijke files (12%). Deliveroo wil de trend omkeren en biedt zijn partners gratis helmen en reflecterende uitrusting aan.

Om het veiligheidsgevoel van de koeriers te versterken en hen te wijzen op de juiste reflexen, werkt Deliveroo samen met Mobiel 21 aan de ontwikkeling van een twee weken durend programma dat volledig gericht is op verkeersveiligheid.

Deelnemers worden dus uitgenodigd voor diverse workshops en evenementen, waaronder:

  • Verkeersveiligheidsquiz: de koeriers van het platform worden ondervraagd over de huidige verkeersregels. De vragen zijn ontwikkeld door Mobiel 21, en elke bezorger die meer dan 80% van de juiste antwoorden kan geven, maakt kans om een elektrische fiets te winnen, aangeboden door Deliveroo.
  • Mecaroo: een workshop waarin riders een basisopleiding hoe ze hun fiets kunnen herstellen en onderhouden. Deze workshops worden georganiseerd in Brussel, Leuven, Gent, Antwerpen en Luik
  • Eerste hulp: tijdens deze basisopleiding Eerste Hulp, georganiseerd door het Rode Kruis, kunnen riders leren hoe ze eerste hulp kunnen toepassen in noodsituaties. Er zijn 250 plaatsen voorzien in Brussel en Gent.
  • Verdeling van fietslampen: In elke stad werkt Deliveroo samen met een van zijn partnerrestaurants, om fietslampen aan koeriers verdelen.
  • Veiligiheidstips tijdens de campagne wordt elke dag een veiligheidstip gedeeld op de social media kanalen (Facebook en Instagram) van Deliveroo. De tips worden goedgekeurd door de mobiliteitsdeskundige van Mobiel 21.
  • Besprekingen met de steden: Deliveroo zal contact opnemen met lokale autoriteiten om de gevaarlijkste plekken aan hen te communiceren. Deze informatie zal Deliveroo verzamelen uit de resultaten van een voordien met de koeriers gedeeld formulier.

Deliveroo's doelstellingen:

Deliveroo is de marktleider voor on-demand maaltijdlevering en gelooft dat het kan bijdragen aan een verbetering van het verkeer en de mobiliteit in de steden waar het platform actief is. Concreet betekent dit dat Deliveroo statistische gegevens beschikbaar zal maken voor de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor verkeersveiligheid en mobiliteit. Ook zal het een beroep blijven doen op verkeersveiligheidsdeskundigen zoals Mobiel 21 om ervoor te zorgen dat bestuurders het beste advies krijgen over hoe ze op de weg moeten rijden.

Rodolphe Van Nuffel, woordvoerder, zegt: "Deliveroo's koeriers zijn helden, die continu hun grenzen verleggen en klanten ongelooflijk eten brengen waar en wanneer ze dat willen. Koeriers vormen de kern van onze dagelijkse activiteiten en daarom zijn wij zeer toegewijd en zorgen wij ervoor dat ze veilig blijven wanneer ze met de fiets rijden. We gaan nu verder met een spannende en consistente reeks maatregelen die een reële impact zullen hebben op koeriers en andere weggebruikers. Daarom hebben we ook gekozen om met mobiliteits- en veiligheidsexpert Mobiel21 samen te werken om pertinente informatie te delen met de koeriers. De kennis en expertise ligt bij Mobiel21 en wij delen die graag met het netwerk van koeriers.

"Deliveroo blijft groeien en deze groei is vooral te danken aan het feit dat we een constante dialoog met de koeriers onderhouden om ons aanbod voortdurend te verbeteren. Hun mening is zeer belangrijk en het is naar aanleiding van hun verzoek om meer veiligheid dat wij hen nu een verzekeringspakket aanbieden. Daarom roept Deliveroo, altijd met het oog op een nog betere bescherming, de bevoegde autoriteiten op om met ons samen te werken om de verkeersveiligheid te verbeteren en zo bij te dragen tot een aanzienlijke vooruitgang op het gebied van mobiliteit in grote steden".

Wim Billet - expert verkeersveiligheid bij Mobiel21: "Fietseducatie is heel belangrijk om fietsongevallen te vermijden. In onze trainingen merken we dat fietsers de voorrangsregels soms slecht kennen. Een typisch voorbeeld waar veel fietsers twijfelen zijn de fietsoversteekplaatsen. Fietsen zonder de wegcode veilig toe te passen, kan erg gevaarlijk zijn. Dankzij onze samenwerking met Deliveroo kunnen we in een keer een groot aantal fietsers trainen zodat ze in de toekomst veiliger op weg kunnen gaan."

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application